6-9 Maj, Lobuche – Gorak Shep – Everest Base Camp (författat av Martin, Stefan och Anders)

linkedin share button
Antligen pa toppen

header

6-9 Maj, Lobuche – Gorak Shep – Everest Base Camp (författat av Martin, Stefan och Anders)

Lämnade Lobuche, med en magsjuk Stefan, tidigt på morgonen. Vi slet upp mot Gorak Shep på över 5000 meters höjd. Framme vid 10 tiden i Gorak Shep så tog vi en delikat sopplunch. Stefan fick inte i sig något, istället fick han ur sig något J. Efter soppan startade vi bestigningen av Khalapathar, 5600 meter, resans höjdpunkt. Varje steg uppför på den här höjden är en prestation Efter 3 timmars slitande nådde vi alla tre äntligen toppen!! Vi stannade i 20 minuter i extrem blåst, med fantastisk utsikt över toppen på Mt. Everest. Efter nedstigningen spenderades resten av dagen på lodgen, utmattade men välmående efter dagens prestation.

Efter ytterligare en gourméfrukost på lodgen startade vi den slitiga vandringen upp mot Mt. Everest mytomspunna Base Camp. Stefans mage har lyckligtvis stabiliserats. Väl där blev vi mycket väl mottagna av Peak Promotions team på plats, med två grupper av expeditioner som de närmaste dagarna ska bestiga värdens högsta berg. Base Camp består av hundratals tält direkt på Khumbu glaciären blandat med stora stenblock, som fortsätter upp på Mt. Everest i det ökända Khumbu isfallet. Vi hängde med den Indiska expeditionen bestående av 5 klättrare. De välkomnade oss genom att bjuda på falukorv (?) med stekt potatis, inflygen med helikopter. Vi avslutade med filmkväll med en film från föregående års Indiska expedition. Mitt i filmen träder den världsberömde Kami Sherpa in i vårat tält, som håller världsrekord i antalet bestigningar av Mt. Everest på kort tid; 3 bestigningar på 9 dagar, respekt! Tyvärr har han dåliga nyheter, en av hans kolleger har just fallit i en glaciärspricka och dött Det är tragiskt nog vardag på värdens högsta berg… Vi drog oss tillbaka till våra sovtält, natten bjöd på -20 grader C, brrr. Vi väcktes med jämna mellanrum av dånade laviner på de omkringliggande bergssidorna.

De kommande två dagarna påbörjade vi returen, från Mt. Everest Base Camp till Pheriche och senare vidare ner till Namche Bazar, tillbaka till civilisationen, och en härlig varm dusch!

Pa%CC%8A+Kalapathar.jpg

Martin och Anders på toppen av Kalapathar

Everest.jpg

Världens högsta berg sett från Kalapathar

 

Pa%CC%8A+va%CC%88g+in+i+BC.jpg

På väg in i Everest Base Camp

Indiska+teamet.jpg

Varmt välkomnande av det Indiska teamet

Ta%CC%88lt+i+BC.jpg

Nattens viloplats i Base Camp

Tillbaka+i+gro%CC%88nskan.jpg

Tillbaka nere i grönskan och den tjocka luften