manslu trek 2012
trekking in nepal manaslu
Klostret i Thengboche
header

2 Maj, Namche Bazar – Thengboche (3.940möh)

Låt oss börja med gårdagskvällen. Då firades födelsedagsbarnet Anders med tårta, presenter och sång. Riktigt trevligt. Det enda smolket i bägaren var att han inte mådde bra. Under dagen hade han känt sig konstig och när han tog tempen på eftermiddagen hade han över 39 graders feber. På kvällen under födelsedagsfirandet mådde han rejält dåligt. Nu är feber inget symptom på höjdsjuka men eftersom han inte hade några andra symptom än just feber var det lite svårt att identifiera åkomman. Det enda han kunde göra var att lägga sig och försöka sova bort febern.

I morse var det väckning 06.30 och frukost kl07.00. Vid frukost visade det sig att Anders mådde bättre. Fortfarande lite feber men tillräckligt ok för att försöka orka ta sig till dagens etappmål, Thengboche. Riktigt goda nyheter!

Dagens vandring är lite speciell. Första halvan är riktigt njutbar då det är mestadels plant eller går nedför. Tyvärr tappar man massor av höjdmeter innan lunch, höjdmeter man måste ta igen efter lunch. Från lunchstället nere vid Dudh Khosi’s flodbädd bär det av brant uppför. Ca. 600 höjdmeter ska tas på kort sträcka. Martin, Stefan och jag beslutade oss för att gå lite fortare för att testa formen efter en dags vila och gjorde backen på lite drygt en timme. Riktigt bra tempo, eller som en av våra guider sa ”almost sherpa tempo, almost”.. :)

Av förståeliga och kloka skäl tog Anders det väldigt lugnt och Erik gjorde honom sällskap. Man lämnas aldrig ensam under vandringen. Vi har tre guider med oss som delar upp sig beroende på olika gruppers varierande tempo. Min erfarenhet säger att det inte ens är bra att försöka hålla ihop gruppen. Vissa vill gå snabbare, andra långsammare. Det viktigaste är att man får hålla det tempo som passar en själv. Gruppen samlas ändå ihop vid lunch och slutdestination.

Redan kl14 var dock hela gruppen samlad på den bergskam där Thengboche ligger. Alla, tom Anders, mår prima om än lite slitna efter den evighetslånga backen och de många höjdmetrarna. Men hatr verkligen utfört en bragd idag.

Thengboche är en mycket vacker plats som domineras av det Buddhistkloster som ligger där. Hela platsen ramas in, som allt annat här, av de mäktiga omkringliggande bergen. Världens högsta.
På eftermiddagen fick vi vara med när munkarna i klostret höll en bönestund. En ceremoni där de sjunger (eller snarare mumlar) böner. Vi fick snällt sitta uppradade längs väggarna och tysta se på ceremonin som pågick i en och en halv timme. På en sådan här plats, i en sådana här omgivning, blir en böneceremoni av det här slaget helt magisk. Man dras med i det entoniga mumlandet och det blir en stunds ren meditation. Helt fantastiskt även om det gjorde ont i ädlare delar av att sitta på golvet!

Middag och tidig läggning är nu rutinen. Från och med nu är vårt boende högst spartanskt och det blir också kallare. Det är fortfarande plusgrader på nätterna men inte många och isolering och täta fönster är inget man känner till här. Så fort mörkret tränger på vid 18.30-tiden blir det kallt även i rummen. Höjden och den tuffa dagsetappen tar också ut sin rätt. Det är ett ganska fåordigt gäng vid middagen som helst bara vill lägga sig och krypa ner i sina sovsäckar.

Just nu ligger jag i mon sovsäck och skriver bloggen. Härifrån går det inte att skicka direkt från min dator som hittills. Jag skriver texten i datorn, tankar över bilderna från kameran till datorn och väljer ur de jag vill lägga upp på bloggen. Därefter för jag över text och bilder till ett USB-minne som jag tar till något närliggande Internetcafé (om det finns något). Där kopplar jag upp mig mot bloggen och för över alltsammans. Med andra ord en ganska omständlig process. Pga detta kommer det här blogginlägget inte föras in förrän i morgon. Internetcafét var inte öppet nu på kvällen. Det är den här typen av strul som gör att uppdateringar inte kommer kunna göras varje dag.
Nu dags att sova. Klockan är ju trots allt redan 20.10.. :)

Anders med födelsedagstårta och present på huvudet
 
Bönestund i klostret
 
Äntligen framme i Thengboche
 
Traditionellt Sherpakök där vår lunch tillagades
 
 
Lunchbreak
 
 
ft
 
trekking in nepal
 
Manaslu Trekking
trekking in nepal
trekking in nepal
trekking in nepal trekking in nepal
trekking in nepal
trekking in nepal
tibet tour
bhutan tour
Fixed Departure date
Peak Promotion team
trekking in nepal

 

Next
Next
peak
trekking in nepal