manslu trek 2012
trekking in nepal manaslu
Teamet framme i Namche
header

29 April; Phakding – Namche Bazar (3.450möh)

Dagen började sådär. Martins mage har kraschat helt Han får inte behålla någonting han äter och har varit uppe större delen av natten. Ingen bra förutsättning för att klara den tuffa dagsetappen vi har framför oss. Martin valde dock att försöka och efter en frukost bestående av Sherpagröt och omelett började vi vår vandring.

Första halvan fram till lunch går genom den, på den här relativt låga höjden, fortfarande bördiga och oerhört vackra dalen som heter Khumbu. Dalen leder upp till Everest och det är här Sherpafolket bor sedan 500 år då de invandrade från Tibet i norr. Vi följer hela tiden floden Dudh Khosi (Mjölkfloden) som rinner ner från glaciärerna som omger Everest och det är som sagt väldigt vackert.

Vi håller ett snällt och jämnt tempo. Vi är fortfarande på relativt låg höjd men vi måste vara noga med att spara vår energi till kommande utmaningar.

Efter en lunch i byn Jorsale fortsätter vi. Fyra till fots, en på annat sätt. Martin som kämpat sig igenom första halvan av dagen trots utmattning och fortsatt krånglande mage inser att han inte kommer klara andra halvan av dagen som är betydligt tuffare.

Men självklart fixar våra guider det problemet. Man hyr helt enkelt in en häst till Martin..! Så, medan vi andra fyra får kämpa oss upp för den illa beryktade Namchebacken där du tar nästan 600 höjdmeter i ett svep, avnjuter (nåja) Martin samma backe från hästrygg. Erik har lovat att om Martin klarar sig hela vägen upp till Base Camp kommer han få höra om hästresan resten av sitt liv… :).

Namchebacken är som sagt ingen barnlek. 600 höjdmeter i en backe där det går uppför hela tiden i en och en halv timme. Inte en meter som är platt eller går nedför. Här gäller det hålla igen på tempot. Går du för fort här ökar risken för höjdsjuka. Efter en och en halvtimmes slit når vi dock vårt mål. Sherpas huvudstad Namche Bazar. Vi gör det till och med före Erik och hästen! Bra jobbat av gänget som går från klarhet till klarhet.

Vi checkar in på min favoritlodge i dalen, Khumbulodge. Den drivs av en familj som jag lärt känna väl under mina tidigare besök och det är alltid ett kärt och hjärtligt återseende.

Efter en kopp te tar vi igen oss lite, duschar (lyx) och byter till torra kläder. Kanske kan det även hinnas med en liten ”lutare”. Middag vid sex-tiden sedan tidigt i säng. Vi är alla rätt slitna efter den hårda dagen.

Erik är fortfarande ganska dålig i magen. Vi hoppas dock att han nu kan återhämta sig under de tre dagar vi kommer vara i Namche. Han har fått antibiotika för att slå ut eventuella maginfektioner och proppar i sig Imodium. Jag tror det kommer gå bra. Han är en riktig kämpe och magåkommer av det här slaget, som inte är orsakade av höjden, brukar ju ge med sig. 

Jag o Stefan i Namchebacken
Korsar bron
ft
 
trekking in nepal
 
Manaslu Trekking
trekking in nepal
trekking in nepal
trekking in nepal trekking in nepal
trekking in nepal
trekking in nepal
tibet tour
bhutan tour
Fixed Departure date
Peak Promotion team
trekking in nepal

 

Next
Next
peak
trekking in nepal