manslu trek 2012
trekking in nepal manaslu
Teamet framme i Namche
header
1 May, 2013 - Khumjung Hiking

Eftersom vi tvingades flyga upp till Lukla en dag tidigare än planerat hat vi också en extra dag här uppe i bergen. Vi har valt att spendera den i Namche Bazar. Dels är det civilicerat och bekvämt här, dels gynnar det acklimatiseringsprocessen. Efter två hårda dagar med många vunna höjdmeter får nu våra kroppar vila en dag innan vi fortsätter uppåt i morgon.

Detta gäller dock bara för fyra av oss. Martin som nu är helt återställd och fylld av energi valde att göra samma acklimatiseringstur idag som vi gjorde igår. Han grejade det galant vilket är det slutliga beviset på att fysiken är återställd. Verkligen strongt att komma tillbaka så snabbt efter de svåra magproblem som drabbade honom för bara två dagar sedan.

Make a Kid Smile

Medan Martin slet upp till Khunde Peak var min plan att besöka skolan här i Namche och överlämna allt det skolmaterial och den pengadonation jag fört med mig. Det visade sig tyvärr att skolan var stängd. Tom. här uppe i bergen är 1 maj en helgdag. Ingen fara dock. Jag tar det på vägen ner i stället då vi passerar Namche igen och jag har två nätter här (se schemat). Skolutrustningen och donationen som ska till byn Thame kommer skickas dit med bud då byn ligger för långt bort för att jag ska hinna dit själv.

Pemba visar stolt upp sin klinik

I stället besökte jag den tandläkarklinik som finns i Namche. Den drivs på ideell basis av Pemba, dottern i familjen som äger vårt hotell Khumbulodge. Hon har utbildat sig till tandläkare i Canada och driver sedan 1991 kliniken som är den enda tandläkarmottagning i hela Khumbudalen. Folk kan vandra sex dagar för att få tandvård! Det är en stor uppgift att försöka höja tandhälsan hos Sherpafolket som inte ens har en tradition att borsta tänderna. För att höja kunskapen hos Sherpafolket besöker Pemba skolorna i dalen och talar om hur viktigt det är att sköta sina tänder och delar ut gratis tandborstar och tandkräm. Lokalbefolkningen betalar heller inte mer än ca.15kr för att t.ex. laga ett hål, och då får de med sig tandvårdsprodukter för 30kr när de lämnar kliniken.

 

 

Ga%CC%88nget+vid+museet.jpg
Två av världens högsta berg insvepta i moln bakom oss

Efter besöket på tandläkarkliniken tog vi oss upp till det Sherpamuseum som ligger på en höjd ovanför Namche. Förutom att det är en väldigt vacker plats med vidunderlig utsikt in i dalen mot två av världens högsta berg är museet väldigt intressant. Här får vi lära oss allt om Sherpafolkets historia, kultur och om deras hemtrakt, Khumbudalen som vi vandrar i.

Efter denna lilla tur tillbringades ett par timmar i byn med besök på café och lite shopping. En riktig slappardag med andra ord. Precis vad vi behöver inför de kommande dagarna som nu blir allt tuffare pga den ökande höjden.

En dubbel espresso på lokalt café

Den relativa lyx vi åtnjuter här i Namche kommer nu bytas ut mot ett mer spartant leverne. Det kommer bl.a. påverka möjligheterna att kommunicera. Dels är åtkomsten till Internet högst osäker, dels är möjligheten att ladda datorer och kameror begränsad. Jag kommer göra mitt bästa för att uppdatera regelbundet men varje dag kommer det nog inte bli tyvärr.

I kväll ska vi dessutom fira dagens födelsedagsbarn Anders. Vi har fixat lite överraskningar till honom som kommer utdelas vid kvällens middag. Jag får återkomma om detta.

I morgon bär det av till Thengboche - spännande!

ft
 
trekking in nepal
 
Manaslu Trekking
trekking in nepal
trekking in nepal
trekking in nepal trekking in nepal
trekking in nepal
trekking in nepal
tibet tour
bhutan tour
Fixed Departure date
Peak Promotion team
trekking in nepal

 

Next
Next
peak
trekking in nepal